Trivselregler, bakgrund
När man bor i en bostadsrättsförening är trivselregler nödvändiga för trivselns skull. Sunt förnuft och hänsyn till varandra är grundpelare, men det är bra att komma överens om några regler som samtliga medlemmar bör förhålla sig till.
Våra trivselregler är styrande och levande dokument för vår förening. Syftet är att ge stöd och vägledning i hur vi ska agera för en god trivsel oss grannar emellan. Med dessa vill vi även att förvaltningen av hela fastigheten ska bli så bra och effektiv som möjligt
Att bo i bostadsrätt
Även om känslan är att man bor i ett eget hus i vår förening är vi ändå en bostadsrättsförening. När du köper en bostadsrätt köper du inte själva lägenheten eller en andel i en fastighet. Du köper rätten att nyttja en viss lägenhet på obegränsad tid.
Lägenheten ägs av bostadsrättsföreningen och bostadsrättsinnehavarna äger i sin tur en del av föreningen. Bostadsrättsföreningen är en ekonomisk förening som tar hand om upplåtandet av bostäder med bostadsrätt till medlemmarna.
Med andra ord blir du genom köpet medlem i en ekonomisk förening som äger fastigheten och därmed också lägenheterna. På det sättet äger du huset du bor i, tillsammans med dina grannar; både lägenheter, gemensamma utrymmen och utemiljön.
Styrelsen har fått förtroendet från medlemmarna att se till att förvaltningen sker på bästa sätt, men samtliga medlemmar är ansvariga för att boendet fungerar bra.
Rättigheter och skyldigheter
Det finns generella regler för vilka rättigheter och skyldigheter man har som bostadsrättsinnehavare, men det finns även specifika regler inom bostadsrättsföreningen. Både de generella och de specifika reglerna måste man sätta sig in i när man köper och flyttar in i en bostadsrätt. Vår förening följer bostadsrättslagen.
Rätten att bo i lägenheten under obegränsad tid gäller under förutsättning att man följer bostadsrättsföreningens stadgar och dessa trivselregler. Kortfattat kan man säga att stadgarna är bostadsrättsföreningens grundläggande regler.
Det är alltid trevligt att bygga nytt om man nyligen flyttat till en bostadsrättsförening. För vissa byggnationer krävs det bygglov och och vissa krävs det inte alls.
I alla fall ska, om man önskar bygga något, alltid ha en dialog och be om tillstånd av styrelsen i vår förening. Sedan ska man ansöka eller kontrollera om bygglov behövs hos kommunen. Beskedet om bygglov ska alltid delges styrelsen som registrerar detta besked. Detta gäller både invändiga som utvändiga byggnationer.
Gör så här:
- Kontakta Vallentuna kommun som handlägger ett bygglov, om det behövs
- Kontrollera med dina grannar som ska ge sitt samtycke på bygget
- Kontakta styrelsen som kontrollerar ev. bygglov, omfattning och tomtgränser
- Information och ev. bygglov och samtycket med grannarna delger du styrelsen som bokför byggnationen
En byggnation som saknar tillstånd eller utförts på felaktigt sätt kan beivras av föreningen som då med stöd av stadgar och trivselregler kan komma att tvinga bostadsrättsinnehavaren att återställa i ursprungligt skick, oavsett vem som en gång byggde. Kontrollera alltid med vår styrelse om du är det minsta osäker.
Installera markiser
Föreningen godkänner endast enfärgade svarta eller gråa markiser från valfri leverantör att montera upp på sitt hus utan styrelsens godkännande. Önskas någon annan färg eller mönstrade markiser får man skicka förslag till styrelsen som måste godkänna dessa innan montering.
Upplåtna tomter och gemensamma ytor
Inom de röda linjerna på kartan nedan är det enskild upplåten mark. Utanför de röda linjerna är det gemensam mark. Enskilt ansvar och underhåll gäller för respektive tomt.
Föreningen ansvarar för underhåll och ansvar på de gemensamma ytorna om inget annat har överenskommits. T.ex. snöröjning och annan underhåll.
Etapp 1
Etapp 2
Trivselregler BRF Skvadronhöjden
Utöver dessa trivselregler gäller föreningens stadgar. Dessa trivselregler har beslutats av styrelsen den 17 juni 2020 och gäller tills vidare. Det mesta handlar om sunt förnuft och om att ha en öppen dialog. Punkterna nedan syftar till att vi tillsammans ser till att förvaltningen av vårt boende och gemensamma förening ska bli så bra och effektiv som möjligt.
Självklart är du varmt välkommen att kontakta styrelsen för eventuella förslag eller funderingar kring dessa trivselregler. Trivsel är något vi alla skapar tillsammans!
Allmänt
- Som medlem i föreningen är man tvingad att teckna en egen hemförsäkring med bostadsrättstillägg då föreningens gemensamma försäkring endast täcker den gemensamma delen av fastigheten.
- Vid större renovering i lägenheten ska styrelsen kontaktas, särskilt om det innefattar det elektriska, VVS eller bärande väggar. Vissa ingrepp kräver bygglov. Se utdrag från bostadsrättslagens 7§ nedan. Renoveringsarbeten och andra arbeten som kan tänkas vara störande för de som bor runt omkring bör planeras så att de stör så lite som möjligt. Man ska även meddela styrelsen och berörda grannar i förväg.
- Medlemmens rätt att disponera sin lägenhet för andrahandsuthyrning begränsas av att styrelsen ska godkänna uthyrningen. Anmälan ska ske i god tid före uthyrningen med giltiga skäl. Korttidsuthyrning som t.ex. Airbnb är inte tillåtet.
- Styrelsen i din förening har en rutin som gäller vid överlåtelser. Den som köper din lägenhet måste bli godkänd av föreningen innan inflyttning kan ske. Det är därför viktigt att informera köparen om vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen. Alternativt: “Innan en överlåtelse kan slutföras måste köparen godkännas som medlem i föreningen.”
- Alla blir lite gladare och mår lite bättre av sin skönhetssömn. Medan vi alla är olika och har olika tider så är det bestämt att efter kl 22.00 ska extra hänsyn tas. Planerar man en större fest eller spela hög musik måste man ta hänsyn till sina grannar och meddela dessa i förväg.
Parkeringsplatser och gemensamma ytor
- Våra parkeringsplatser är föreningens yta och utanför medlemmens tomtgräns. Varje hus har i upplåtelsen en skyltad parkeringsplats per hushåll. Övriga parkeringsplatser är gästparkeringar och skall hållas fria för alla att parkera på. Övrig parkering hänvisar vi till vändplanen längst ner på vår gata.
- Vårt gemensamma område ska hållas rent och städat för allas gemensamma trivsel. Skräp och bråte på våra gemensamma ytor är inte bara otrevligt, det kan också locka till sig råttor och andra skadedjur samt innebära en brandrisk. Det får därför inte finnas privat egendom, plankor eller annat skräp på parkeringsplatserna. Parkeringsplatserna är menade för fordon och ska kunna utnyttjas att parkera på, just för att vi har så få parkeringsplatser i området.
- Vallentuna kommun rekommenderar inte att vi tvättar några fordon i vårt område. Varje år hamnar stora mängder olja, tungmetaller och andra föroreningar i naturen eftersom många tvättar sin bil nära hus och trädgårdar. Vi ser hellre att du åker till en biltvätt och tvättar din bil. På så sätt gör du en stor insats för vår närmiljö.
- Studsmattor får under inga omständigheter placeras på föreningens gemensamma mark.
- Se fördelning av parkeringar här
- I vår förening sorterar vi både brännbart avfall och matavfall för att hålla kostnader nere. Sorteringen av matavfall ger oss inte bara en rabatt på avgiften för sophanteringen, utan det finns även en miljöaspekt då matavfallet omvandlas till biogas och biogödsel.
- I våra två kärl får endast läggas sådant avfall som kärlen är avsedda för. Gröna kärl är för brännbart avfall och bruna kärl är för matavfall.
- Ej brännbart avfall ska sorteras och hållas åtskilt från våra kärl och ska lämnas på en återvinningscentral. Detta kan vara t.ex. emballage, pizzakartonger, tidningar, batterier, trädgårdsavfall eller plast. Närmaste återvinningsstation är vid ICA Kragstalund. Trädgårdsavfall och byggskräp lämnas på Hagby återvinningscentral.
- Styrelsen beställer bruna papperspåsar för matavfall som fördelas per hushåll. Tar dina påsar slut är det bara att kontakta styrelsen. Styrelsen beställer även rengöring av sopkärlen några gånger per år, men kontakta gärna styrelsen om det börjar lukta för illa.
-
- Om något kärl i backen behöver tömmas ska dessa rullas ut på gatan vid den tomma fållan vid hus 60. Detta ska isåfall ske på tisdagar
- De tömda kärlen ska sedan rullas upp i backen igen efter att tömningen skett på morgonen onsdag
- För husen längs Skvadronvägen gäller samma rutin, de ställs ut i gatan på tisdagar och rullas tillbaka i sina fållor på onsdagar
Utemiljöer
- Allmän skötsel av gemensam utemiljö underhålls löpande av styrelsen och med gemensamma städdagar.
- Snöskottning på parkeringsplatser upphandlas av styrelsen, enskild snöskottning mellan hus och egen tomt sköts av respektive medlem
- Enskild tomt är upplåten och underhålls samt ansvaras själv av respektive medlem. Har du frågor om tomtgränserna är du välkommen att kontakta styrelsen
- Det är tillåtet att grilla med kolgrill men ett säkert avstånd till närmaste hus ska hållas. Använder du gasolgrill är det viktigt att förvara och hantera gasolflaskor på ett säkert sätt (se länk). Iaktta alltid försiktighet och visa hänsyn till andra boende när du grillar.
- Vår kommun rekommenderar inte att inte du skjuter raketer eller andra föremål i luften på t.ex. nyår. Dels av miljöskäl men främst av hänsyn till våra husdjur. Samtidigt skräpar det ner väldigt mycket på våra tomter. Vi hänvisar till andra områden istället.
- Det är oerhört viktigt att vi inte spolar ner matfett eller andra oljor i avloppet. För att undvika stopp kan du torka upp matfettet med hushållspapper innan du diskar. Har du större mängder matfett kan du hälla det i en petflaska som du slänger bland de brännbara soporna eller lämnar in på närmaste återvinningscentral. Läs mer här: https://roslagsvatten.se/ekero-knivsta-vallentuna-vaxholm-osteraker/inget-fett-i-avloppet/1108
Referenser
Bostadsrättslagen
Kapitel 7 Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter
http://www.xn--bostadsrttslagen-2nb.se/index.html#7
Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens tillstånd i lägenheten utföra åtgärd som innefattar:
- ingrepp i en bärande konstruktion
- ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten, eller
- annan väsentlig förändring av lägenheten.
Styrelsen får inte vägra att medge tillstånd till en åtgärd som avses i första stycket om inte åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen.
Förvaring och hantering av gasol: https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/25365.pdf